Franse leghennenhouders willen aan groeiende eiervraag voldoen en zelfvoorzieningsgraad op peil houden
Frankrijk, dat een zelfvoorzieningsgraad heeft van zo’n 99 procent, wil hiermee de productie in lijn te houden met de groeiende consumptie van eieren en buitenlandse concurrenten uit de markt houden, meldt de Engelstalige pluimveenieuwssite Poultry World.
Vorig jaar consumeerden de Fransen 224 eieren per hoofd van de bevolking. Hiermee lag de totale consumptie 3 procent hoger dan in 2022, terwijl de productie met 4 procent steeg tot 14,3 miljard eieren. Met dat cijfer bleef Frankrijk de grootste eierproducent in de EU, vóór Spanje en Duitsland.
De eerste maanden van dit jaar kende Frankrijk een indrukwekkende stijging in het verbruik van 5,2 procent, terwijl de productie is gestagneerd met een voorspelde groei van minder dan 1 procent in 2024. Franse consumenten beschouwen eieren als de goedkoopste bron van eiwitten en een typisch anticrisis voedingsmiddel, zo blijkt uit een aantal onderzoeken.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman
Bron: Poultry World