Geen vogelgriep bij Twentse bedrijven in 3-kilometerzone Bad Bentheim
Dat blijkt na tests van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij deze bedrijven, meldt het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De Nederlandse bedrijven liggen binnen de 3-kilometerzone die rond het Duitse bedrijf werd ingesteld.
In een beperkingszone van 10 kilometer rond de Duitse uitbraak gelden de reguliere maatregelen, waaronder vervoersbeperkingen voor pluimvee en pluimveeproducten. Bedrijfsmatig gehouden pluimvee in de 10-kilometerzone moet worden opgehokt. Het gebied blijft minimaal 30 dagen in stand.
De Duitse autoriteiten zullen traceringsonderzoek doen. De bron van de infectie en de route van besmetting zijn nu onbekend, maar wilde vogels lijken het meest waarschijnlijk als infectiebron. Het is bekend dat er vele serotypen, meestal van een laagpathogene variant, circuleren in wilde vogels. Mogelijk heeft een laagpathogene variant van het H7 type geleid tot infectie van pluimvee op het bedrijf, waar het vervolgens is gemuteerd naar een hoogpathogene variant.
Risicobeoordeling
Er zijn in Nederland recent geen dode wilde vogels met het vogelgriepvirus gevonden, en uit de monitoring op levende wilde vogels in juni zijn geen aanwijzingen van viruscirculatie van een H7 serotype. Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur heeft wel besloten om de deskundigengroep dierziekten te vragen een risicobeoordeling te doen van de situatie in Nederland.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Gerard Burgers
Bron: Ministerie van LVVN