Rabobank: wereldwijde vleeskuikenmarkten herstellen en pluimveevlees wordt concurrerender
Zo schrijft de Rabobank in haar meest recente rapport. „Na vier jaar van zeer verstorende omstandigheden bewegen de wereldwijde pluimveevleesmarkten zich in de richting van meer 'normale' marktomstandigheden”, zegt pluimveemarktanalist Nan-Dirk Mulder van de Rabobank. De wereldwijde handel zal naar verwachting concurrerender worden dan in de afgelopen twee jaar als gevolg van verschuivingen in de handelsstromen, geef de marktanalist aan.
‘Kip blijft aantrekkelijk geprijsd’
Ondanks een stijging van de wereldwijde vleeskuikenprijzen met 2 procent blijft kip een concurrerend geprijsde eiwitoptie, aangezien de prijzen van varkensvlees en rundvlees met respectievelijk 4 en 5 procent zijn gestegen.
De bedrijfsvoering blijft echter een kritiek aandachtspunt voor producenten. De voerprijzen hebben hun laagste punt bereikt na twee jaar van daling en zijn voor het eerst in twee jaar gestegen (+1 procent) door zwakker dan verwachte oogstvoorspellingen in Brazilië, Noord-Amerika en Europa.
Volgens Mulder zal er veel aandacht moeten worden besteed aan de inkoop van voederingrediënten en het optimaliseren van voerformules, vooral gezien het risico van een zogeheten La Niña seizoen op de wereldwijde oogsten, wat gevolgen kan hebben voor de belangrijkste graanproducenten.
Braziliaans overaanbod
„Het grootste deel van deze wereldwijde groei is te danken aan sterke lokale marktomstandigheden in plaats van aan de handel. Dit geldt met name voor opkomende markten in Zuidoost- en Zuid-Azië, Afrika en Latijns-Amerika”, zegt Mulder. „Lagere voerprijzen hebben kip betaalbaarder gemaakt, wat het herstel van de vraag heeft ondersteund.”
De EU en de VS doen het dit jaar goed, met een relatief sterke vraag, een beheerste productiegroei en stijgende prijzen. De belangrijkste uitzonderingen op deze relatief sterke marktomgeving zijn China en Japan, waar de vleeskuikensector dit jaar te ambitieuze groeipercentages van meer dan 3 procent heeft gekend, wat de lokale winstgevendheid negatief heeft beïnvloed. Brazilië stevende ook af op een overaanbod, maar de recente productieverlagingen zullen naar verwachting helpen om de markten in evenwicht te brengen.
Lagere importvolumes van China
In het eerste kwartaal van 2024 daalde de wereldwijde pluimveehandel met 5 procent vergeleken met vorig jaar, met een afname van de Chinese import met 40 procent als opmerkelijke oorzaak. „De zwakke en overbevoorrade binnenlandse kippenmarkt in China was de belangrijkste oorzaak van deze aanzienlijke daling in de handel. Belangrijke exporteurs naar China – Brazilië, de Verenigde Staten en Rusland – hebben deze daling allemaal gevoeld”, merkt Mulder op.
„We verwachten dat deze landen op zoek zullen gaan naar alternatieve markten om de gevolgen van de verminderde Chinese handel te compenseren. Daarnaast zal het nieuwe EU-importquotum voor Oekraïne van invloed zijn op de wereldwijde handel in borstvlees en hele kippen, vooral omdat Oekraïne steeds meer op zoek zal gaan naar alternatieve markten.” De lagere importvolumes van China zullen de wereldhandel opschudden en de concurrentie doen toenemen, volgens Mulder.
Toenemende bezorgdheid over vogelgriep
Vogelgriep blijft wereldwijd een groot probleem voor de pluimveesector en vereist een voortdurende sterke focus op hygiëne (bioveiligheid) om de risico's te beperken. Momenteel verschuiven de risico's weer naar het zuidelijk halfrond, met recente uitbraken in Australië en lopende gevallen in Zuid-Afrika en Latijns-Amerika. Deze uitbraken kunnen leiden tot plotselinge verschuivingen in de handelsstromen, zowel voor import als export.
Klik hier om het hele Engelstalige rapport van de Rabobank te lezen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Nepluvi
Bron: Rabobank