Gemeente wil pluimveehouder best helpen, maar is bang voor nee van de provincie
De vleeskuikenhouder wil omschakelen naar het 1 ster Beter Leven keurmerk en hiervoor uitlopen aan de bestaande stallen maken en eveneens twee nieuwe stallen om met 110.000 1 ster Beter vleeskuikens een toekomstbestendig bedrijf te hebben. Zijn doel is het niet om het aantal vleeskuikens op zijn bedrijf te vergroten.
Met de plannen overschrijdt de vleeskuikenhouder het maximaal toelaatbare bouwvlak van 1,5 hectare. Maat betoogde onlangs tegenover de gemeenteraad hoezeer hij wil overstappen op het diervriendelijke keurmerk Beter Leven met één ster. „Daar hebben we met hetzelfde aantal kuikens wel meer leefruimte voor nodig.”
Buiten het bouwblok
Het Moerdijkse college van B en W en de provincie Noord-Brabant zien het plan echter niet zitten. De twee nieuwe stallen zouden buiten het huidige bouwvlak komen te staan en dat mag niet volgens het bestemmingsplan. Volgens de provincie gaat het om uitbreiding van het bebouwde perceel van 1,5 naar 2 hectare, terwijl de maximumomvang 1,5 hectare is. Daar kun je alleen overheen gaan als je met een vernieuwend bedrijfsconcept komt.
Dat doet de vleeskuikenhouder niet volgens de provincie. „Het concept van circulariteit door eigen geteeld graan is niet nieuw, het wordt al geruime tijd toegepast. Daarnaast bevordert het Beter Leven keurmerk met één ster wel het dierenwelzijn, maar scoort het milieueffect van deze houderijwijze juist slechter. Vleeskuikenhouders kiezen vooral om commerciële redenen voor deze houderijwijze. Zolang deze verslechtering niet wordt gecompenseerd, geven we een negatief advies”, zegt een woordvoerder van de provincie. Richard Maat baalt ervan te meer omdat zijn kinderen het bedrijf in de toekomst willen overnemen, zo geeft hij aan tegen het Brabants Dagblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Brabants Dagblad