Vogelgriep in Bad Bentheim heeft grote gevolgen voor Nederlandse pluimveebedrijven
Het virus werd afgelopen weekend vastgesteld op een leghennenbedrijf in Bad Bentheim, vlak over de grens in Duitsland. De uitbraak leidde tot de instelling van een beperkingsgebied met een straal van tien kilometer rondom het besmette bedrijf. Voor Overijssel betekent dit dat het gebied rondom Denekamp en De Lutte (een deel van Dinkelland) onder de maatregelen valt. Binnen deze zone mogen geen pluimvee en eieren worden vervoerd. Ook is er een verbod op de afvoer van mest van vogels, gebruikt strooisel en andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels. Deze maatregelen zijn ingesteld om verspreiding van het virus te voorkomen.
Het biologisch leghennenbedrijf van de familie Nijhuis is één van de bedrijven in het 10 kilomter beperkingsgebied. Sander Nijhuis en zijn familie wachten nu in spanning op de testresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA voerde gisterochtend tests uit bij het familiebedrijf waar de familie later de uitslag van ontvangt.
Negatief getest
Ondertussen ondervindt de familie beperkingen. „Dit is het protocol. Alles staat nu stil. We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt”, zegt Sander Nijhuis over de maatregelen. „We staan natuurlijk achter de beperkingen. Als het hierbij blijft, mag je blij zijn. We werken altijd al hygiënisch, maar nu nemen we de hygiëne nog eens extra goed in acht. Zo gaat nu alleen mijn vader de stal in. We doen alles wat we kunnen om zo zorgvuldig mogelijk te zijn”, zegt hij tegen RTV Oost.
De familie ontving donderdagmiddag 4 juli een bericht van de NVWA. „We hebben rond 16.30 uur bericht gehad van de NVWA. Alles is negatief getest. Onze kippen zijn dus gezond”, zegt Sander Nijhuis. „Hopelijk kunnen we komende dinsdag 9 juli weer eieren afleveren”, zegt Nijhuis. Hun pakstation belde Nijhuis gisteren op met de vraag of ze voldoende leeggoed (eiertrays) hadden staan tot komende dinsdag.
Toevalstreffer
NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat zegt tegen RTV Oost dat hij nog niet kan inschatten wat de gevolgen van deze besmetting zijn. „We zagen dit totaal niet aankomen. Dit duikt nu plompverloren op en dat wijst erop dat dit een toevalstreffer is. Als je het eerst al ziet opduiken in Polen, dan Duitsland en dan steeds dichterbij, dan weet je wel zeker dat het niet bij één besmetting blijft. Daar lijkt nu echter nog geen sprake van.”
Tot nu toe zijn er nog geen besmette dieren gevonden in Nederland. Een onzekere factor blijft de aard van het virus. „Wat dit nieuwe type doet en hoe besmettelijk het is voor kippen weten we nog niet. We blijven dus alert, maar dat zijn we als sector sowieso wel. Dit geeft ook weer aan hoe zorgvuldig je in de hele keten moet zijn om overdracht van ziekten te voorkomen”, zegt Oplaat tegen RTV Oost.
Extra R&O transportmiddelen pluimvee en broedeieren verplicht
In verband met de uitbraak van de besmettelijke (hoogpathogene) variant van vogelgriep (oftewel HPAI) onder gehouden pluimvee in Duitsland moeten lege en geladen vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren, die terugkeren of komen uit Duitsland onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan.
Deze R&O-verplichting geldt daarnaast voor vervoermiddelen van pluimvee of broedeieren die terugkeren of komen uit EU hoog-risicolanden. Zie hiervoor de website van de NVWA. Ook geldt deze extra R&O-verplichting voor alle landen buiten de Europese Unie, oftewel derde landen. De extra reiniging en ontsmetting moet worden uitgevoerd op een erkende R&O-plaats voor pluimvee transportmiddelen, een slachthuis of een broederij. Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke een eerste R&O plaatsvindt. Hierna worden de voertuigen onmiddellijk vervoerd naar een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een broederij, om aldaar een tweede R&O te ondergaan.
Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende R&O-plaats, het slachthuis of de broederij. Daarna stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O, binnen 24 uur na binnenkomst in Nederland, naar het centrale meldpunt van de NVWA.
Extra R&O vervalt voor Noorwegen
Deze tweede R&O van lege en geladen vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren, die vanuit Noorwegen naar Nederland komen of terugkeren, is niet langer verplicht. De R&O verplichting geldt nog wel voor vervoermiddelen van pluimvee of broedeieren die terugkeren of komen uit EU hoog-risicolanden, zie hiervoor onze website. Daarnaast geldt deze R&O-verplichting voor alle landen buiten de Europese Unie, oftewel derde landen.