Insecten als duurzaam kippenvoer: veelbelovende resultaten uit WUR-onderzoek
De kweek van insecten op reststromen uit de voedselindustrie heeft meerdere voordelen. Het vermindert de afhankelijkheid van geïmporteerde soja en verlaagt de klimaatvoetafdruk. Insecten bevatten hoogwaardige eiwitten en hun kweek vereist minder ruimte. Bovendien draagt het bij aan het welzijn van de kippen, die van nature insecten eten.
Efficiëntie van insectenkweek
Het InsectFeed-project, uitgevoerd door WUR samen met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, HAS Den Bosch en de NVWA, heeft aangetoond dat insectenkweek veilig en efficiënt is. Larven groeiden goed op reststromen en hoopten geen toxines op. Sterker nog, ze hielpen zelfs bij de afbraak van gifstoffen.
Hoewel de economische haalbaarheid nog een uitdaging vormt, kunnen technologische innovaties en schaalvergroting de kostprijs van insectenkweek verlagen. Daarnaast kunnen subsidies en belastingen op soja de prijscompetitiviteit verbeteren. Het project benadrukt ook de ethische overwegingen rondom het kweken van insecten en het effect op het welzijn van zowel kippen als insecten.
Perspectieven
Volgens Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan WUR, zijn de resultaten van het project veelbelovend. Verdere wetenschappelijke inzichten zijn nodig om insecten als diervoeder breed in te kunnen zetten. Dicke ziet uitstekende perspectieven als het gebruik van insecten als voer diervriendelijk, duurzaam en economisch interessant blijkt. „Als we de kweek van insecten op een goede manier weten te ontwikkelen, kunnen we de landbouw minder afhankelijk maken van voer uit het buitenland”, zegt Dicke in een persbericht van de WUR.
Op 28 september organiseert het InsectFeed-consortium een evenement in Theater Junushoff in Wageningen. Bezoekers kunnen hier kennismaken met de mogelijkheden van insecten als voedsel, zowel voor dieren als voor mensen. Er is een kookshow, quiz en speurtocht, en wetenschappers beantwoorden vragen over het eten van insecten. Het evenement is gratis en voor iedereen toegankelijk.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Wageningen University & Research
Bron: Wageningen University & Research