Vogelgriepvirus H5N1 vermeerdert in luchtwegepitheelcellen van rund
Herkauwers werden lang niet beschouwd als een natuurlijke gastheersoort voor vogelgriepvirussen. In maart 2024 werden uitbraken van het hoogpathogene virustype H5N1 beschreven bij geiten en runderen in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van deze ontwikkeling heeft het Nederlandse ministerie van LNV aan Wageningen Bioveterinary Research opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de gevoeligheid van luchtwegepitheelcellen van runderen voor infectie met Europese H5N1-stammen.
Om de gevoeligheid van luchtwegepitheelcellen van runderen voor infectie met Europese H5N1-stammen te testen, gebruikte het onderzoeksteam cellen verkregen uit longweefsel van koeien. De luchtwegepitheelcellen werden tijdens de kweek blootgesteld aan lucht, waardoor ze zich differentieerden tot het soort epitheelcellen dat ook in de luchtwegen van levende runderen wordt gevonden.
Infectieproef
In een infectieproef werden de epitheelcellen vervolgens geïnoculeerd met drie H5N1 virus isolaten afkomstig van pluimvee of een vos als gastheer. De onderzoekers zagen bij alle drie de virus isolaten een snelle toename van het virus tijdens de eerste 24 uur na inoculatie, zonder substantiële schade aan de geïnfecteerde cellen. Drie dagen na inoculatie waren nog steeds geïnfecteerde epitheelcellen detecteerbaar door aankleuring met specifieke antistoffen. Na verloop van tijd daalden de virustiters snel. Dat duidt erop dat de virusvermeedering niet erg efficiënt was.
De resultaten wijzen erop dat meerdere lijnen van HPAI H5N1 de mogelijkheid hebben om de luchtwegen van koeien te infecteren. Het onderzoek ondersteunt de inmiddels opgezette uitbreiding van de monitoring van vogelgriep bij herkauwers. Ondanks voortdurende monitoring is het vogelgriepvirus tot nu toe nog niet gedetecteerd bij Europees melkvee, meldt Wageningen University & Research.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Wageningen Bioveterinary Research