NVP ziet af van deelname aan Convenant Dierwaardige Veehouderij
De NVP besloot in september vorig jaar de deelname aan het Convenant Dierwaardige Veehouderij op te schorten. Een beslissing waar grote steun onder de pluimveehouders voor was bleek op de informatieavond hierover. Een aantal voorwaarden om opnieuw te kunnen deelnemen werden hierbij genoemd.
Nadat de Eerste en Tweede Kamer de gerepareerde Wet Dieren hebben aangenomen heeft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders overwogen weer aan te sluiten bij de gesprekken om te komen tot het Convenant Dierwaardige Veehouderij.
Na het lezen van de Kamerbrief en een gesprek met voorzitter Roest en andere deelnemers heeft het landelijk bestuur besloten om deelname niet te hervatten. Zo maakte de NVP maandag 1 juli in een ledenbericht bekend.
Meerkosten op boerenerf
NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat licht de keuze toe: „Deze beslissing kent een aantal grondslagen die voor onze leden van belang zijn. Uiteraard kun je bij het instappen in een lopend proces niet gaan terug onderhandelen over reeds overeengekomen punten. Wat er dan al is overeengekomen zonder de eigen inbreng kan niet worden gewijzigd. Pas aan het eind van de onderhandelingen zouden dan de leden een ja of nee kunnen geven op het resultaat.”
De Nederlandse pluimveehouderij is volgens de NVP al dierwaardig volgens de zes principes zoals opgesteld door de Raad voor Dieraangelegenheden. Elke gewenste maatregel die ten goede zou moeten komen aan dierwelzijn, zou dan ook door de consument betaald moeten worden, stelt de NVP.
De manier zoals voorgesteld door de demissionair Minister Adema is voor de NVP geen begaanbare weg. „In eerste instantie zal de markt extra investeringen door pluimveehouders misschien vergoeden, om op termijn in wetgeving te worden vastgelegd. Zodra de wettelijke plicht er is, vervalt de noodzaak tot extra betalen vanuit de markt. De meerkosten komen dan wederom uitsluitend op het boerenerf terecht. Deze kostprijsverhoging ondergraaft ook de concurrentiepositie, waar producten met lagere standaarden wel geïmporteerd en verkocht mogen worden.”
Nadelige gevolgen voor exportpositie
Dat geldt ook voor producten van binnen de EU, omdat deze maatregelen en meerkosten uitsluitend een nationaal karakter hebben. „Uiteraard heeft dit ook nadelige gevolgen voor onze exportpositie naar onze buurlanden. De NVP ziet dagelijks de voorbeelden van boeren die koploper zijn in hogere productiestandaarden, maar het financieel niet meer kunnen bolwerken”, zegt Oplaat.
Gelijk speelveld
„In het licht van de wens, zoals omschreven in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering, om te komen tot een gelijk speelveld, leidt dit convenant ontegenzeggelijk tot wederom een nationale kop op EU-wetgeving. De NVP wenst de deelnemers succes om te komen tot evenwichtig en gedragen convenant, maar ziet geen opgave voor de reeds dierwaardige pluimveehouderij”, zegt Oplaat.