Handreiking passende beoordeling emissiearme stalsystemen vanuit Rijksoverheid blijft voorlopig uit: 'Erg ingewikkeld'
Een passende beoordeling is nodig om de rechter te overtuigen van de werking van een emissiearm stalsysteem en zo een NB-vergunning te verkrijgen. Na rapporten van onder meer de WUR over de werking van de systemen in praktijk was de rechter niet meer overtuigd van alleen de RAV-factor. De RAV (de factor van reductie aan een stalsysteem wordt pas toegekend naar uitgebreid testen voordat het systeem de markt op gaat) had wel voor borging moeten zorgen, maar daar gaat de rechtbank in sommige gevallen dus niet in mee.
Met een passende beoordeling kan een veehouder aantonen dat hij toch genoeg doet om uitstoot op een Natura 2000-gebied te voorkomen. Bijvoorbeeld via managementmaatregelen én een emissiearm stalsysteem. Zo'n passende beoordeling blijft te maken, maar de handreiking vanuit de Rijksoverheid blijft voorlopig uit.
Eerste verder uitwerken
'Voor de onderzoekers bleek dat het op dit moment helaas niet mogelijk is om een handreiking te schrijven waarin concrete stappen worden beschreven die de agrarische ondernemer kan helpen bij het opstellen van een aanvraag van een natuurvergunning voor zijn gewenste emissiearm stalsysteem of techniek', schrijft Van der Wal. 'Er zijn veel factoren die ervoor zorgen dat een emissiearm stalsysteem niet doet wat het belooft. Deze factoren zijn niet met zekerheid in cijfers uit te drukken. Dit geldt ook voor de maatregelen die genoemd worden in de toolbox (de onderzoekers hebben wel een toolbox opgesteld, red). Het is momenteel erg ingewikkeld om de emissie en depositie bij de aanvraag van een natuurvergunning inzichtelijk te maken. Wel biedt het rapport aangrijpingspunten om samen met de minister van LNV, de provincies en de sectoren, verder uit te kunnen werken.'