Het succes van leghennen begint bij het juiste gewicht
25% beste koppels vergeleken met het gemiddelde resultaat of de fokkerijnormen. Waar zit dat verschil nu precies in? Oftewel: wat doet die pluimveehouder met twintig eieren meer nou anders?
Wit of bruin
Witte en bruine hennen laten andere prestaties zien. Naast deze genetische verschillen zijn er echter ook grote verschillen in technische resultaten tussen koppels kippen van dezelfde soort. Wat we hierbij zien is dat de ontwikkeling van het hengewicht een sleutelfactor is in het behalen van topresultaten.
Cruciale startfase
Omdat kippen steeds langer worden aangehouden, wordt de start van een koppel hennen belangrijker. Met een goede start kan een topproductie worden gerealiseerd, met persistente hennen en een lage uitval. Voor een goede start focussen we ons op de periode tot 40 weken en dan met name op de ontwikkeling van de lichaamsgewichten.
Periode 17-25 weken: pas bij het juiste gewicht met licht stimuleren
In deze periode moet de opfokhen uitgroeien tot een leggende hen. Bij een goede voeropname kan de groei van de hen in deze periode 80-100 gram per week zijn. Om eerst vleesaanzet te realiseren en dan pas een legapparaat is het zinvol om pas bij een bepaald gewicht met uren licht te stimuleren. Dit kan bij bruine hennen vanaf 1.500 gram en bij witte hennen vanaf 1.300 gram.
Periode 25-40 weken: toenemende ei-massa
In deze periode vlakt de groei van het lichaamsgewicht af omdat de ei-massa elke week toeneemt. Een optimaal hengewicht voor bruine hennen is 1.900 gram en voor witte hennen 1.700 gram. Deze gewichten zullen ergens tussen de 35 en 40 weken gerealiseerd worden.
Na 40 weken: gewichten groeien langzaam door
Na 40 weken moeten de hengewichten langzaam doorgroeien. Voor een goede persistentie van het legpercentage mogen de gewichten zeker niet zakken.
Basis voor topresultaten
Extra aandacht voor het hengewicht in de opstart vormt de basis voor topresultaten. Daarnaast helpt onze Ei-plus aanpak om de optimale omstandigheden te creëren voor de koppel. Naast voeding kijken we naar het totale management in de stal. Dit resulteert in een soepele start van de hennen, sneller het gewenste eigewicht, een betere weerstand, een beter verenkleed en hennen die langer aangehouden kunnen worden met veel eieren POH.
Meer informatie of advies?
Wilt u meer weten over onze pluimveevoeders en onze Ei-plus aanpak? Neem dan contact op met een van onze pluimveespecialisten.