Productiekosten nemen drastisch toe bij overstap naar ECC
De Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries (Avec) publiceerde woensdag 22 mei een nieuwe studie waarin de extra kosten en mogelijkse gevolgen van het aannemen van de European Chicken Commitment (ECC) – ook soms BCC (Better Chicken Commitment) genoemd – in de EU grondig worden geanalyseerd. Avec is de organisatie die de pluimveevleesproducenten in de EU vertegenwoordigt.
Het European Chicken Commitment (ECC) is een normenkader dat door ngo’s die zich inzetten voor dierenwelzijn wordt gepromoot en verder gaat dan de EU wetgeving. Tal van bedrijven in heel Europa, van detailhandelaren tot restaurants en cateringbedrijven, hebben zich al aangesloten bij dit ECC dat ingaat vanaf 2026. Het ECC omschrijft zaken zoals het gebruik van langzamer groeiende kippenrassen, een lagere bezettingsdichtheid, het gebruik van verrijkingshulpmiddelen, enzovoorts en dat voor 100 procent van hun toeleveringsketen (vers, bevroren en verwerkt) van pluimvee.
Impact op economisch vlak en op milieu
De omschakeling naar ECC zou op vlak van dierenwelzijn mogelijks een verbetering geven, maar is er voldoende stil gestaan bij de impact op het milieu en de kippenvleesproductie zelf? Om hier een antwoord op te bieden heeft AVEC een uitgebreid en onafhankelijke impactstudie laten uitvoeren door RSK ADAS Ltd (ADAS). Daaruit blijkt nu dat bij een volledige omschakeling:
- De productiekosten met 37,5 procent per kilogram vlees zou toenemen;
- Het waterverbruik met 35,4 rocent zal stijgen, wat neerkomt op een extra 12,44 miljoen m³ per jaar;
- Het voerverbruik met 35,5 procent zal stijgen, wat neerkomt op 7,3 miljoen ton extra;
- Een toename van de broeikasgasemissies met 24,4 procent per kilogram geproduceerd vlees;
- Een vermindering van de totale vleesproductie met 44 procent ten opzichte van de huidige standaardproductiemethoden in de bestaande kweekruimte in de EU (>30kg/m²);
- De noodzaak om 9.692 nieuwe pluimveestallen te bouwen, met een geschatte kostprijs van 8,24 miljard euro, om de huidige productieniveaus te handhaven.
Minimale verbeteringen op vlak van dierenwelzijn zouden leiden tot een enorme impact op economische vlak en inzake milieu, wat rechtstreeks zou leiden hogere prijzen. Hierdoor zou een groot deel van de consumenten geen kippenvlees meer kunnen kopen of zou de invoer uit derde landen met lagere dierenwelzijnsnormen drastisch toenemen, zo blijkt uit de studie van Avec.
Met deze studie wil Avec de toewijding van de pluimveesector in de EU om dierenwelzijn te verbeteren niet van zich wegduwen, maar wel dat dit in balans gebeurt met de economische en ecologische duurzaamheid en benadrukt de behoefte aan alternatieve methoden om dierenwelzijn te verbeteren, aan de hand van output-gebaseerde dierenwelzijnsindicatoren, zonder onnodige financiële lasten op consumenten te leggen of milieuproblemen te verergeren.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Colruyt Group
Bron: AVEC