Hoofdlijnenakkoord met gejuich door FDF ontvangen
Dit topartikel wordt jou gratis aangeboden door de redactie van deze website
„Het begint al met de eerste zin”, laat een enthousiaste woordvoerder Sieta van Keimpema telefonisch weten. „Trots, lef en hoop en het kunnen verdienen van een goede boterham zijn de kern van het land- en tuinbouw-, visserij- en natuurbeleid. De boer is weer baas op zijn eigen bedrijf.”
Vijf jaar voor gestreden
Volgens Van Keimpema sluit het akkoord naadloos aan waar FDF de afgelopen vijf jaar voor heeft gestreden. „Sinds 1 oktober 2019 hebben wij gepleit voor meten is weten in plaats van een modellenwerkelijkheid van Aerius, en niet uitgaan van de uitzondering maar van de regel. Daarom is het helemaal niet nodig de eis te stellen van 170 kilo mest per hectare voor een goede waterkwaliteit, want de uitspoeling onder grasland blijkt al jaren nul te zijn. Dus die eis hoef je daar niet te stellen en dat hoeft ook helemaal niet van Europa.”
Evenwichtsbemesting
Volgens Van Keimpema moet er daarom worden uitgegaan van het principe van evenwichtsbemesting. „Met daarbij het gebruik van zo veel mogelijk dierlijke mest in plaats van kunstmest, die ons door de lobby van de kunstmestindustrie wordt opgedrongen. Daarbij moet je natuurlijk wel goed de waterkwaliteit in de gaten houden, maar daar wordt nu in Europa heel anders mee omgegaan. In Frankrijk hoeven boeren voor grondwater maar te voldoen aan de laagste norm, en Nederlandse boeren aan de hoogste.”
Smallere bufferstroken
„Maar welke norm je ook hanteert, kijk vooral naar de bron", vervolgt Van Keimpema. „Komt het wel uit de landbouw of ergens anders vandaan? Ook hier geldt: meten is weten.” FDF is dan ook blij dat de bufferstroken worden versmald van 250 meter naar 100 meter. „Voor grasland mogen ze er voor ons helemaal af, want daar is de uitspoeling immers al jaren nu. Wat ons betreft is landbouw met dierlijke mest dan ook gewoon ‘natuur’.”
Voorrang legalisering PAS-melders
Positief in het hoofdlijnenakkoord vindt FDF ook de opties voor de PAS-melders. Van Keimpema citeert: „Er komt een juridisch houdbare, wetenschappelijk verantwoorde rekenkundige ondergrens, dan wel drempelwaarde, van minimaal 1 mol per hectare per jaar. Op basis hiervan, of met beschikbare stikstofruimte via extern salderen, worden PAS-melders met voorrang gelegaliseerd. Dit alles wordt juridisch geborgd.”
Zuivere import
Van Keimpema is ook blij dat er aandacht is voor spiegelclausules. „We moeten in Europa niet willen importeren wat niet volgens onze eigen normen geproduceerd wordt. Ik denk met name aan producten uit Oekraïne die nu worden geïmporteerd. Bij controles aan de Poolse grens blijken er in vrachtwagens soms residuen van gewasbeschermingsmiddelen te zitten, die in ons land al lang verboden zijn.”
Europese verkiezingen
Toch is ook FDF nog niet helemaal gerust op een goede afloop, met name door de factor 'Europa'. „Daarom moeten we op 4 juni – twee dagen voor de Europese verkiezingen, red. – nog steeds massaal naar Brussel om een noodzakelijk statement te maken.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen