Ter Heerdt en Verbeek installeren geslachtsbepalingstechniek Genus Focus
De techniek analyseert eieren tijdens de embryonale ontwikkeling op dag 12 en daarvoor. Het classificeert de eieren vervolgens in vrouwtjes, mannetjes en onbevruchte eieren. Door gebruik te maken van Genus Focus voor in-ovo sexing, kan de broederij nu voor 12 miljoen eendagskuikens KAT-gecertificeerde hennen aanbieden aan de Europese markt.
De geavanceerde oplossing van het Duitse Orbem en Vencomatic Group maakt gebruik van MRI- en AI-technologieën om het geslacht van het embryo van een broedei in slechts één seconde te bepalen. Dit contactloze en contaminatievrije proces, dat volledig is geautomatiseerd door de transportbandtechnologie van Vencomatic, zorgt voor een efficiënte sortering van mannelijke embryo’s.
Diervriendelijk en betrouwbaar
Algemeen directeur Jos Eringfeld van Ter Heerdt licht de keuze toe: „Deze installatie is in lijn met onze visie op diervriendelijke en toekomstgerichte productie van eendagskuikens voor de Europese markt. Bovendien integreert de combinatie van MRI en Artificial Intelligence (AI) goed met onze bestaande processen en we kijken ernaar uit om deze technologie toe te passen in onze broederij.” Operationeel directeur Gerrit Morren van Ter Heerdt-Verbeek sluit zich hierbij aan.
Hun collega Karin de Zeeuw, projectmanager Ohne Kükentöten (OKT) en kwaliteitsmanager vult aan: „De Genus Focus voor in-ovo sexing zal een centrale rol spelen in de planning van koppels en zal onze klanten op betrouwbare wijze OKT kuikens leveren.”
De distributeurs van de legrassen Lohmann, Novogen en Hyline voor Nederland, België en Duitsland zijn trots op de kwaliteit van de opfok en de gezondheid van hun koppels. Met een historie van bijna 90 jaar zetten zowel Ter Heerdt als Verbeek in op constante innovatie en moderne broederijen voor hun pluimvee.
Pluriton
Ter Heerdt-Verbeek Productie BV is na Pluriton de tweede legbroederij die voor de techniek kiest. Pluriton opende woensdag 1 mei officieel zijn OKT-broederij in Bladel (NB) waar het de contactloze in-ovo Genus Focus geslachtsbepalingstechniek van het Duitse Orbem en de Vencomatic Group toepast. Bij de meeste andere geslachtsbepalingstechnieken wordt er met een naald een klein gaatje in het ei geprikt om een beetje vloeistof af te nemen en vervolgens het geslacht te bepalen. Bij de Genus Focus-techniek gebeurt dit niet, die is niet-invasief, wat wil zeggen dat niet het ei wordt binnengedrongen.
„Genus Focus is de enige niet-invasieve, contactloze in-ovo geslachtsbepaling voor bruine en witte legrassen die voldoet aan de nieuwe Duitse wetgeving om vóór de dertiende broeddag het geslacht te bepalen. Daarnaast is het een techniek met een lage arbeidsbehoefte, die geen gebruikmaakt van hulpstoffen en goed te automatiseren en schaalbaar is”, zegt algemeen directeur Hans Groot Koerkamp van Pluriton.
Plantegg
Ter Heerdt Kuikens & Hennen bood vanaf juli 2020 als eerste broederij in Nederland twee technieken aan voor geslachtsbepaling in het broedei, namelijk de techniek van het Duits-Nederlandse bedrijf Seleggt en de oplossing van het Duitse Agri Advanced Techn. Bovendien wordt in de broederij van Ter Heerdt in Zevenaar de door Plantegg ontwikkelde PCR-methode voor geslachtsbepaling in het broedei sinds 2020 toegepast.
Broederij Verbeek vergrootte in juli 2022 de capaciteit voor geslachtsbepaling in het broedei met de ingebruikname van een tweede Seleggt-lijn van de Duitse Respeggt groep in de broederij in Zeewolde (FL). Verbeek maakte in juni vorig jaar echter bekend haar broederij in Zeewolde te sluiten.
In de broederij van Ter Heerdt in Zevenaar wordt dus nu de geslachtsbepalingstechniek Genus Focus voor geslachtsbepaling in het broedei geïnstalleerd. Ter Heerdt-Verbeek Productie BV vindt deze techniek kennelijk beter dan hun bestaande technieken voor geslachtsbepaling in het broedei.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ter Heerdt-Verbeek Productie
Bron: Ter Heerdt-Verbeek Productie