Europeanen eten 4,5 kilo minder vlees in vier jaar, maar wel meer kip
Afgelopen jaar daalde de Europese vleesconsumptie met 1,6 procent ten opzichte 2022. In Nederland daalde de vleesconsumptie in 2022 al iets en in Duitsland was afgelopen jaar in tegenstelling een lichte stijging te zien. Naast prijs geven de onderzoekers ook aan dat de oorzaak in de veranderende eetgewoonten gevonden kan worden, een groter bewustzijn van gezondheid en milieu en alle plantaardige vleesalternatieven die op de markt komen. Gemiddeld eet de Europeaan 870 gram vleesvervanger en na een groei neemt de interesse af.
De daling wordt ook niet zozeer vanwege gezondheidsredenen veroorzaakt, omdat het merendeel van de bevolking vlees als gezond ervaart. Milieu en klimaat daarentegen zouden naast de hogere prijs wel een impact op de daling kunnen hebben. In Duitsland was afgelopen jaar echter een lichte stijging te zien.
Minder vlees tussen nu en 2035
De daling van de vleesconsumptie zal door de hogere prijzen nog wel even verdergaan, zo is de verwachting van de onderzoekers. Europese Commissie onderschrijft die trend ook. In de jaarlijkse landbouwvooruitzichten wordt een daling van de veestapel beschreven door de strengere regelgeving op het gebied van milieu en klimaat. Door het verminderde aanbod en de gestegen productiekosten blijven de vleesprijzen bovendien aan de hoge kant, zo is de verwachting.
Van alle vleessoorten kan kip een uitzondering op de regel zijn. Het kan profiteren van een relatief gezond imago en goedkopere prijs. De commissie sluit dan ook niet uit dat de pluimveesector nog gaat groeien tussen nu en 2035, al zal dat veel minder hard gaan dan de afgelopen jaren.
Wereldwijd toename consumptie
Minder vlees eten betekent niet dat minder mensen vlees eten. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS) laten zien dat 95 procent van de Nederlanders vlees eet en 5 procent niet. Die cijfers blijven constant. Overigens blijkt uit WUR-onderzoek dat 40 procent van de vegetariërs wel af en toe vlees eet.
De cijfers in Europa zeggen echter niets over de wereldwijde vleesconsumptie. Deze stijgt nog altijd, mede door de groei van de wereldbevolking en stijgende welvaart. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stijgt de wereldwijde vleesconsumptie de komende tien jaar met 2,5 procent. De gemiddelde vleesconsumptie komt daarmee in 2032 uit op 29,5 kilogram per jaar.
Wereldbank promoot pluimveevlees
De Wereldbank bepleit in haar klimaatplan een verschuiving naar de consumptie van meer fruit, groenten en kippenvlees, meldt de website Politico.eu. Meer kippenvlees en minder rund- en varkensvlees consumeren, is gunstig voor de CO2-footprint. Hiermee wordt nogmaals het gunstige toekomstperspectief van de pluimveehouderij bevestigd.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Martijn Beekman
Bron: Agrarmarkt Informations-Gesellschaft